Thursday, October 30, 2008

Orang Sayang Mak!!!!!!

Emak–thanx for everything…
published in frenste blog aku on Saturday, May 10th, 2008

Syurga itu di telapak kaki emak. Kalau jauh hati emak pada aku maksudnya, jauh jugalah syurga untuk aku cium baunya. Kalau jauh perasaan emak pada aku, maka jauh jugalah redhanya Allah pada aku. Aku tak nafikan aku anak yang ‘boleh tahan nakal’–tak sampai tahap derhakalahhhh…– pada emak. In fact, emak pernah nangis sebab kecik2 dulu aku selalu buat dia susah hati, sampai satu tahap dulu aku ada lawan sket2 cakap emak. Kecik2 dulu cukup nyampah dengar mak bersyarah..rasa macam a neverending talk. Tapi bila dah 10-15 tahun ke hadapan ni, memang apa yang emak cakap, apa yang emak nasihat, apa yang emak leter, apa yang emak bebel lebih-lebih lagi bila dah jauh dari bawah ketiak emak ni, umpama sesuatu yang aku cari-cari, yang aku rindukan..sebab leter, bebel, sungutan, marah-marah emak itu adalah azimat yang jadi pedoman suluh hidup. Tu yang balik Malaysia sekejap haritu, aku saja buat something yang membolehkan emak membebel, bukan apa, rindu nak dengar…dulu masuk telinga kanan keluar telinga kiri, sekarang masuk terus tertanam dalam hati. Aku saja nak share satu artikel khusus aku tulis sebagai ‘ole2′ untuk semua insan yang bernama emak termasuklah Julie dan mak mentua aku.

MERAIKAN IBU SEPANJANG MASA
“Ibu ibu, engkaulah ratu hatiku,
Bilaku berduka, engkau hiburkan selalu…
Betapa tidak hanya engkaulah yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban,
tidak putusnya bagai air lalu”
Bait-bait lagu Allahyarham P.Ramlee ini menyerlahkan manifestasi rasa sayang dan cintanya seorang anak kepada ibunya. Manakan tidak, ibulah insan yang bertarung nyawa semasa mengandung dan melahirkan kita ke dunia. Saat kita masih kecil, ibulah yang menyuapkan makanan, memberikan susu, mendodoikan tidur, mengajar bertatih dan sebagainya. Sehingga kita membesar dan menjadi dewasa, ibu tidak putus-putus ikhlas melaksanakan peranannya menjadi pendidik, tempat bermanja dan mengadu nasib, penghibur dan pengubat rasa sedih dan lara. Untuk itu, kita sebagai anak-anak bertanggungjawab meletakkan ibu sebagai insan yang agung dalam diri kita. Ibu perlu dihormati, disayangi dan dimuliakan.
Daripada perspektif Islam, martabat seorang ibu itu perlu dimuliakan sebagaimana Allah SWT mengangkat tinggi darjat golongan ibu melalui firman-Nya dalam Surah Luqman, ayat 14 yang bermaksud: ‘Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).’
Sebarang tindak-tanduk atau percakapan yang boleh menghiris hati ibu perlulah dielakkan apa lagi bersikap kurang ajar kepada ibu. Sebagai misalan, cerita rakyat ‘Si Tanggang’ yang disumpah menjadi batu dek kerana menderhaka kepada ibunya. Zahirnya memanglah tidak masuk akal seorang ibu boleh menyumpah anaknya menjadi batu, tetapi secara tersiratnya pengajaran yang boleh diperoleh daripada cerita dongeng ini adalah jangan membuatkan ibu sengsara, sedih dan hampa dengan perbuatan kita. Kelak balasannya cukup pedih akan diturunkan oleh Allah SWT.
Allah SWT menegaskan dalam Surah al-Israa’, ayat 23 maksudnya: ‘Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)’.
Bayangkan, untuk anak-anak berkata ‘Ha’ pun ditegah oleh Allah SWT untuk dilakukan kepada ibu, apatah lagi jika kita bersikap kasar, membentak, memukul dan mengecewakan mereka. Kita harus ingat bahawa, keredhaan Allah SWT itu terletak kepada keredhaan ibu. Murkanya ibu bermaksud, murka jualah Allah SWT terhadap kita.
Nabi Muhammad SAW juga telah memberi banyak isyarat yang jelas akan tingginya martabat seorang ibu dalam kehidupan kita. Dikatakan pada suatu hari datang seorang lelaki bertemu Rasulullah SAW dan lelaki itu berkata: ‘Saya ingin melaksanakan Jihad dan ikut pergi berperang di jalan Allah, tetapi ibu tidak sepenuh hati melepaskan saya untuk berbuat demikian’. Rasulullah SAW kemudian menjawab, ‘Pulanglah kamu dan beradalah di sisi ibumu. Aku bersumpah dengan nama Tuhan yang mengutusku untuk menyampaikan kebenaran, bahawa untuk berada di sisi ibu bagi satu malam (dan melayan serta berbuat baik kepadanya) adalah lebih baik daripada mengikut berperang dan berjihad di jalan Allah selama setahun.’
Begitu juga cerita di mana seorang lelaki telah bertemu dengan Rasulullah SAW di mana lelaki itu menyoal, ‘Siapakah orangnya dalam dunia ini yang perlu saya hormati dan hargai?’ Lalu Rasulullah SAW menjawab ‘Ibumu’. Lelaki itu bertanya lagi sebanyak dua kali ‘Siapakah selepas ibu?’ dan jawapan Rasulullah SAW tetap ‘Ibumu’. Akhirnya bila ditanya lagi ‘Siapakah selepas ibu?’ barulah Rasulullah SAW menjawab ‘Bapamu’. Jelas bahawa mesej Rasulullah SAW ini menganjurkan agar seorang ibu yang kaya dengan sifat lemah lembut dan kasih sayangnya itu perlu diberikan penghargaan yang lebih tinggi berbanding insan-insan lain di dunia ini.
Secara rasminya Hari Ibu akan disambut di Malaysia pada 11 Mei ini sebagai tanda penghargaan kepada wanita yang bergelar ibu. Banyaklah aktiviti yang dilaksanakan oleh pelbagai pihak untuk meraikan golongan ibu. Contohnya media massa membuka ruang yang luas kepada pihak umum untuk menyampaikan ucapan Selamat Hari Ibu, banyak perniagaan menganjurkan aktiviti menghadiahkan ibu kad-kad ucapan dan jambangan bunga, begitu juga penganjuran ‘Talk Show’ atau forum oleh NGO dan agensi kerajaan atau kunjungan kumpulan-kumpulan tertentu ke rumah orang-orang tua.
Namun, untuk meraikan ibu bukan sekadar tertakluk pada tarikh ini semata-mata, bahkan kita perlu meraikan ibu pada setiap hari. Begitu juga meraikan ibu bukan sekadar dengan melaksanakan aktiviti-aktiviti seperti yang disebut di atas, tetapi perlu diserlahkan melalui usaha bersifat lebih realistik dan bermakna.
Sebagai anak-anak, ibu perlu diberikan perhatian. Bantu dan sokonglah ibu sebaik-baiknya tidak kira dari segi material, fizikal mahupun emosional. Patuh dan ikut segala nasihat dan permintaan mereka selagi ianya tidak bertentangan dengan syariat Islam. Sebagai anak-anak kita juga memainkan peranan untuk menegur ibu kita jika mereka ada membuat sebarang kesilapan yang mungkin boleh mendorong mereka tersasar daripada batasan yang disyariatkan Islam dan norma-norma budaya dan masyarakat.
Bagi anak-anak yang menetap berjauhan dengan ibu, jenguk-jenguklah mereka selalu atau setidak-tidaknya keraplah bertanyakan khabar berita mereka. Jika dirasakan sesuai dan dipersetujui keluarga dan ibu sendiri, apa salahnya untuk ibu yang telah mencecah usia ‘emas’nya itu menetap bersama-sama supaya boleh dijaga makan minum dan pakainya. Kalau dulu ibu berupaya menyuap makan dan menguruskan kehidupan semua anaknya, takkanlah anak-anak yang sebegitu ramai tidak boleh membuat sebegitu rupa kepada seorang ibu yang telah tua dan kurang kederat dan upayanya.
Penghormatan dan usaha meraikan ibu tidak terhenti pada saat terakhir nafas ibu dihembuskan di dunia ini. Walaupun ibu kita sudah meninggal dunia dan tidak lagi berada di hadapan mata, sebagai anak-anak kita perlu terus mendoakan kesejahteraan roh ibu agar sentiasa dirahmati Allah SWT dan diletakkan dalam golongan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Firman Allah SWT di dalam Surah al-Israa’ ayat 24, maksudnya: ‘Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.’
Seseorang ibu tidak meminta untuk kita membalas segala jasa dan pengorbanannya. Apa yang ibu lakukan adalah ikhlas kerana kita adalah zuriat kesayangannya. Namun, kerana wujudnya hubungan dan ‘chemistry’ yang telah terjalin di antara kita dengan ibu sejak kita di dalam rahimnya lagi menuntut kita untuk menghargai, menyanjungi dan menyayangi mereka. Cuba kita sama-sama menghayati akan rangkap-rangkap terakhir dalam puisi ‘Ke Makam Bonda’ karya Usman Awang: ‘Begitulah bakti kami berikan, Tiada sama bonda melahirkan, Kasih bonda tiada sempadan, Kemuncak murni kemuliaan insan’. Jelaslah bait-bait puisi ini mengajak kita mengakui bahawa sesungguhnya kasih sayang yang diberikan oleh orang lain tidak akan dapat menandingi kasih sayang yang dicurahkan oleh seorang insan yang bernama ibu. Yang nyatanya jua, di bawah telapak kaki ibu terletaknya syurga bagi kita.
Emak, orang sayang kat mak..terima kasih banyak2 di atas segala pengorbanan mak. orang akan sedaya upaya balas balik jasa mak. Kalaulah selama ini orang ada terkasar bahasa, biadab, kurang ajar pada mak..ampunkanlah, ampunkanlah dari hujung rambut sampai hujung kaki. doakanlah kebahagiaan dan kejayaan kami di bumi melbourne ni. selamat hari ibu, PUAN ZALIHA BINTI ISMAIL!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails