Thursday, October 30, 2008

Didik anak tentang pemakanan sihat

newspaper artikel aku yang aku laporkan dalam frenster blog aku on Wednesday, May 14th, 2008

Didik anak tentang pemakanan sihat

Inilah tajuk artikel aku di Utusan Malaysia hari ini-15 May 2008. Apa yang hendak ditonjolkan aku melalui artikel sebenar aku adalah berkaitan dengan kes-kes keracunan makanan di kantin sekolah dan mengajar anak membawa bekalan makanan ke sekolah adalah alternatif terbaik mengelakkan kes-kes keracunan makanan ni. Namun, mungkin UM mahu menyesuaikan dengan aspirasi berita hari ini, maka ada sedikit pengubahsuaian dibuat kepada artikel aku ni. Tak apalah, janji maksud utamanya sampai, ye tak?
Anyway, teringat zaman sekolah rendah dulu, aku kadang2 aje bawak bekal, kawan2 ramai yang bawak bekal. Sebab aku kamceng dengan semua orang, maka title ‘kaki mengecek’ bekal orang memang aku pegang..hehe, ala bukannya aku memintak-mintak, tapi dah kawan2 nak bagi (maklumla..buat2 muka kesian). Bukan takdek duit nak makan di kantin, tapi rasa seronok mengecek/makan sama2 bekalan kawan2 tu lebih mengujakan berbanding menu di kantin. Kalau ke kantin pun, aku akan mengecek makanan emak (emak mengajar satu sekolah dengan aku dulu). kesimpulannya–memang aku kaki mengecek…hehehe.sori, kesimpulannya, bolehlah baca artikel aku di bawah ni.


SEBAGAI ibu bapa kita memainkan peranan yang sangat signifikan dalam memastikan anak-anak kita makan makanan yang berkhasiat, selamat dan seimbang.

Anak-anak wajar didedahkan dengan tabiat pemakanan yang sihat. Mereka perlu tahu bahawa setiap hari tubuh badan mereka memerlukan zat-zat makanan tertentu yang cukup dan seimbang untuk terus hidup sihat.

Mereka perlu dididik bahawa pengambilan gizi makanan yang tidak seimbang akan memberi kesan negatif dalam jangka masa pendek dan panjang terhadap diri mereka seperti kegemukan, kencing manis, sakit jantung dan sebagainya.

Anak-anak perlu digalakkan untuk membawa bekalan makanan dari rumah. Dengan cara ini, kita dapat memastikan anak-anak mendapat khasiat secukupnya daripada pemakanan mereka kerana kita sendiri yang menyediakan makanan tersebut.

Bekalkanlah mereka dengan jenis makanan yang bervariasi dan memenuhi selera mereka namun dalam masa yang sama masih seimbang akan khasiatnya. Misalannya dibekalkan mereka dengan nasi berlauk, atau mi goreng bertelur, dan lengkap dengan sepotong buah.

Ada sesetengah ibu bapa terutamanya yang bekerja merungut bahawa mereka tidak sempat un-tuk memasak setiap hari bagi menyediakan bekalan makanan untuk anak-anak ke sekolah. Kalau hendak seribu daya.

Ini bukanlah alasan yang konkrit kerana di pasaran pada hari ini terdapat begitu banyak produk makanan segera yang berkhasiat misalnya roti, biskut dan susu yang boleh diperoleh dengan harga yang murah.

Amalan membawa bekalan makanan ke sekolah sebegini bukan bermaksud kita kedekut bahkan ia satu strategi bersifat serampang dua ma-ta. Ia bukan sekadar mampu mencegah anak-anak kita daripada kes keracunan makanan bahkan kita menggalakkan mereka untuk berjimat cermat dan tidak membazir membeli sesuatu yang kurang berfaedah.

Duit poket yang diberikan saban hari boleh disimpan oleh anak-anak sebagai tabungan untuk kegunaan sendiri pada masa hadapan.

Akhirnya, anak-anak kita juga akan dapat belajar dan mengamalkan nilai-nilai murni ajaran Islam dan moral apabila bekalan makanan yang dibawa dikongsi bersama-sama dengan rakan- rakan lain.

Sifat ikhlas dan pemurah ditonjolkan apabila anak-anak tidak lokek memberi sedikit bekalannya kepada rakan-rakan.

Inilah yang akan difahami anak-anak sebagai ‘orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa’.

Persahabatan mereka dengan rakan-rakan juga menjadi erat kerana mereka saling memahami dan bertimbang rasa daripada hal sekecil-kecil perkongsian makanan sehinggalah kepada aspek kecemerlangan akademik, ‘ibarat aur dengan tebing’ saling perlu-memerlukan.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails