Monday, May 31, 2010

minat baru + personal collection-- Levi's Part 1





Dulu haram aku tak minat nak collect branded jeans. aku takde passion pun kat Lee ka, Wrangler ka, Diesel ka, Giordano ka,apa ka... jauh dan apatah lagilah Guess Jeans, Giorgio Che Armani, CK, DKNY, Hugo Boss, Evisu, Ed Hardy, dan tahapa2 lagi..

Pada aku, jeans sama saja. sekadar kain denim yang tarak beza antara yang branded dengan apa yang dijual kat pasar malam, kat Giant Hypermarket, kat Keforr,kat Golok, kat supermarket. Tu sebab dulu aku selesa beli Jeans kat pasaraya HARI2 (mottonya kelakar tapi menarik: CANTIK DI HARI, MUDAH DI HATI? cikgu Bahasa Melayu boleh tolong komen? ;p), dan tempat2 yang sewaktu dengannya.

Masa tu aku fikir, ape kejadahnya beli jeans beratus2 ringgit, pakai sama je macam aku, KAT KAKI! aku tak komenlah depan2 orang2 yang dah start collect jeans mahal2 ni, sebab pada aku lantaklah, duit korang, life korang. Tapi sekarang aku sudah faham, itulah yang dinamakan minat. kalau dah nak sesuatu tu, macam mana susahpun, pasti kia akan berusaha untuk dapatkannya...asalkan ia tak bertentang dengan syariat, benda halal...!

Dalam hidup aku, jeans yang pertama aku beli dengan duit sendiri (PTPTN?) ialah masa belajar kat UTM dulu. Tu pun sebab Wan Said (kawan baik aku sekarang ada kat Sarawak, kerja kat Dewan Bahasa & Pustaka) pakai nampak smart, aku pun tertarik dan terpengaruh. Dialah ajar aku jenis-jenis cutting seluar jeans ni. Straight Cutlah, boot cutlah.. masa tu aku beli kat satu kedai tingkat 2 Plaza Angsana JB. Brandnya tak silap aku Wohnan, ke Wohnen (macam nama penyanyi suara serak2 basah 90-an dulu). Seluar ni boot cut, aku pakai sampai BURUK! puas hati!

Pastu 2nd jeans, kain ala2 corduroy, beli sama jenis ramai2 dengan kawan2 kat kolej kediaman KSDS masa pasar Ramadhan kat depan Plaza Kotaraya JB. Seluar yang kami beli tu sama, sampaikan kadang2 silap jugak terambik kawan2 lain punya kat ampai...hahahaha. kenangan manis. Tapi ada sorang gang kami yang kami panggil Macha Steven. Dia pun beli seluar jeans sama2 dengan kami, dan dia haram tak pernah basuh seluar jeans tu sampai habis semester! alasan dia, jeans tu nanti kaler dia turun kalau basuh, so to prevent the kaler daripada turun, maka dia ikut petua tah sapa tah..JANGAN BASUH! macha, warna seluar jeans kau memang kami respect nampak menarik, tapi baaaaaauuuuuu dia macha, maaaak aih, memang tak tahan macha! so, kalau kami nampak macha sarung jeans 'kesayangan' dia tu, maka kami akan dok jaaaauuuhhh jaaauuuh dari dia kat dalam kelas...! hahahahaha, kenangan manis.

Jeans yang last aku beli kat Malaysia adalah di F.O.S kat Alfah Enggel Wangsa Maju. tu pun brand tahapehape. apa2pun, harga murah dan nampak lawalah jugak (50 hengget dapat dua pasang ;p).


Pastu ada satu Corduroy Jeans warna merah maroon aku dapat kat bundle kat Segamat kalau tak silap..beli masa baru2 kawin dulu. memang klasik seluar tu, tapi bini aku cukup menyampah kalau aku keluor dengan dia, aku pakai corduroy merah maroon tu..hahaha! Memang warna dia pada satu pihak nampak rare positively, satu pihak lagi nampak rare jugak tapi negatively..kah kah kah! Masa nak balik ke Melbourne awal tahun haritu, aku nak bawak sekali, tapi bini aku tak bagi daaa...kalau tak mau aku melaram ke opis pakai classic maroon corduroy. hahahaha.

Semenjak duduk kat Melbourne ni
(in particular sejak beberapa bulan yang lepas) aku mula berjinak2 untuk collect jugaklah jeans yang brandnya disebut2 semua orang di dunia. Apa lagi kalau bukan LEVI'S. Ini semua credit to
MR ZAFIRI and MR HAIRIL. orang2 nilah yang bukak pintu hati aku untuk try test cuba tengok seluar2 Levi's ni. Makasehla sebab ajar aku buang duit kat benda yang patut..hehehehe. makaseh jugak kat bini aku yang bagi GREEN LIGHT..hahahaha!


Aku tengok2 jugak di internet, apa sebenarnya istimewa Levi's jeans ni. tengok websites as follows


http://us.levi.com
http://www.levistrauss.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Levi_Strauss_%26_Co.
http://www.the-top-tens.com/lists/top-ten-brands-jeans.asp

Barula aku kenal dunia Levi's ni, kenapa orang obsess sangat dengan dia, apa bestnya pakai seluar ni, apa itu nombor2 501, 201, 511, 527 dan nombor2 jenis Levi's ni..apa cutting Levi's ni, apa beza Engineered Levi's dengan Levi's jeans yang lain, apa itu kepala kain, vintage collection, etc.

Aku pun tengok jugak jenis2 jeans lain yang popular di OZ ni selain Levi's. tempat2 yang boleh tengok trend yang paling latest berkenaan jeans adalah di DFO, Myers, JustJeans outlet, etc. Aku tengok jugak brand jeans yang lain...nampak gayanya, aku lebih cenderung untuk dapatkan Levi's jugak.

So, bermulalah turning point aku. Aku lebih yakin mencari Levi's di Melbourne ni bila baca website ni: http://www.levisguide.com. website simple tapi informative ni memang guide yang bagus untuk beginners macam aku. Aku mula mencari2 Levi's ni di tempat2 yang aku selalu nampak 1-2 tahun kebelakangan ni (tapi tak terlintas langsung nak belek jeans!) dan aku memulakan collection aku!

Ikhlas cakap, kebanyakan Levi's jeans yang aku collect aku carik dari opportunity shops Op-Shop--kedai bundle/2nd hen) kat sekitar rumah aku ni, atau di kedai2 charity atau community outlets macam Salvos, St Vincent, Savers, CitySavers etc. harga murah, kualiti aku bagi rate daripada ok ke superb!serius. Contoh eh, percaya atau tidak, aku boleh dapat sepasang Levi's (condition tip top lagi)dengan harga AUD3.50 saja? kalau convert ke RM kurang lebih 10 hengget je!

Pastu kalau tengok blog2 kedai Bundle Malaysia, jeans2 2nd hand Levi's dijual pada harga yang tinggi jugaklah. boleh rujuk: http://levisbundle.blogspot.com dan links kedai2 bundle online lain dalam blog tu. Ok, berbalik kepada 2nd hand shop di
Melbourne ni, kedai2 macam ni bak kata orang di sebalik
segala trashes, ada banyak juga treasures nya. Macam2
jenis baju branded aku pernah tengok, belek, pegang, try pakai
(tapi tak beli laa..hehehe). just name it, aku berani bet aku penah pegang most of it. ;p

untuk rekod, jelajah kedai2 op-shops paling banyak aku pernah buat adalah 8 kedai dalam setengah hari. dengan encik zafirilah, sapa lagik, hahahaha.


First collection aku untuk Levi's ni adalah Levi's 504. Harga kalau tak silap aku masa aku beli di Savers tu AUD9.99 (dapat diskaun students price 20% jadikla pelas maynes AUD8). Itupun kira mahallah tu untuk pre-owned Levi's 504 jeans... lepas tu aku carik lagi, dan aku carik2 lagi.. jumpa..carik2 jumpa..carik2 jumpa. dapatlah aku beberapa helai 2nd hand, pre-owned, used Levi's jeans yang cantik2, termasuklah jugak Levi's 501 yang berhantu tu.

Selain menjejakkan kaki ke kedai2 op-shops untuk mencari jeans ni, aku pun menjejaki levi's2 kat E-Bay Australia. Berhasil jugaklah aku jumpa pasang2 jeans yang rare mahupun biasa2, 2nd hand mahupun brand new with tag or BNWOT. ;p

Pun begitu, akupun pun nak jugak dapatkan brand new Levi's, sebagai melengkapkan new passion aku nih..hehehehe.tu yang aku lajak2 jugaklah kaki ni pergi ke JustJeans outlet (sini mahal nak mampus), Harbour Town, dan DFO South Wharf. Makluman lanjut pasal lawatan sambil shopping ke tempat2 ni boleh rujuk posting bini aku kat blog dia - Klique di sini. Untuk isteri yang tercinta, aku dapatkanlah jugak dia beberapa helai yang baru untuk ambik hati dia, walaupun dia tak share the same passion! ;p

Peringkat awal2 collect Levi's jeans ni, aku suka nak miliki pelbagai jenis cutting dan pesen. lagi banyak nombor beza2 kat patchnya, laaaagilah aku suka. Zaf pernahlah jugak hint aku, nasihat2 aku, cakap elok ko collect 501 aje, sebab tu lagi orang tengok mantap, especially collectors yang lain. Tapi aku jawab Suka hati akula! ala, bila lagi nak merasa beli macam2 jenis dengan harga murah. ;p Kat Malaysia, jangan harap...kat kedai Bundle mesti akan mahal sket daripada harga yang aku boleh dapat kat sini. hahaha...


Begitupun, aku berhasil jugaklah dapat 2-3 pasang 501, dan yang bestnya aku dapat jugak sehelai 501 Big E. Apa istimewanya Big E tab ni? nantilah, aku cerita lagi dalam entry yang lain ye? Syukur aku panjatkan pada Allah, dapatlah jugak nikmati peluang dan kemampuan untuk memuaskan keperluan kehendak sendiri, jauuuuhhh sekali untuk menunjuk-nunjuk. itu sebabnya nama entry kali ni minat baru dan personal collection, sekadar menggembirakan diri yang bersemangat nak habiskan Program Hiburkan Diri nih! ;p


p/s: tido pun pakai libaih sekarang! ;p

10 comments:

*juliet le sweetheart said...

itu kondroi meroon abg beli kat teluk intan dengan famili uncle wahab masa kiter balik dari haneymoon kat langkawi. ingat?

neezam said...

oo ye ke..tak ingat langsung! :) thanks sebab ingatkan...cantek kan itu seluar ;p

call-me-zam said...

nizammmmmmm..aku nak juakkk..mcm best ja..aku obses dgn lebaiiih..
ang tidoq pakai lebaihhh..peghh mmg melatop la ang punye $$$ hahahaha

neezam said...

MrPaCoy...Mun kitak nak, kirim duit la kat akaun bank Islam kamek, kamek buleh carikkan kitak selai dua..no hal!!! hidop lebaih!!! hahahahaha

nita said...

nasib baik tukar hobi ke levis kalo continue kodroi..memang colourfulll la julie..hehehe

neezam said...

Nita:cantikkk...terima kasih di atas idea untuk mengompol kodroi warna-warni. Nanti nak tunjuk kat sifu saya (abe Zap) collection kodroi 35 warna pelangi! hahahahaha...wait and c! ;p

zafiri said...

Wah, hebat dah ko sekarang ye Nyah!.. kalau cam ni aku tak leh lawan la...Aku teringat kawan aku pesan, "AKU BALIK NANTI NAK G MENGAJAR PAKAI LEVIS"... Ikut suka ko lah, jangan masuk Harian Metro dah!.. Kalau nak effect lg, ko kena beli topi cowboy dan bawak kuda g kije... Baru wa respect sama lu maaaaa!...hahahaah

neezam said...

zaf: ni suma KAU PUNYA PASAL la nyah! habis duit aku beli lebaih..hahaha. nway, tengkiyula bukak mata hati aku. apa2pun, tunggula, sorang member ko tu memang akan BALIK NANTI NAK G MENGAJAR PAKAI LEVI'S..hahahaha... tak pakai topi koboi, tapipakai serban laaa...

Faizul said...

big E tu best.
ada lebih tak ?
kot2 ada yang dah tak muat, boleh let go murah2 bang.

neezam said...

salam faizul.

setakat ni masih tak terniat nak jual Big E saya tu. masih berbunga2 hati nak pakai dan memperagakannya...tapi manala tau, lagi 10-15 tahun kalo saya dah takdak passion pakai big E, bulehla saya tolak dengan harga yang sepatutnya...hehehehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails