090909-- tarikh cantek untuk berkahwin biar nampak memorable dan ada significant value kata orang. 090909 juga tarikh yang significant bagi aku, sebab setelah beberapa bulan hantar artikel ke Utusan Malaysia, keluar juga pada hari yang unik ni (diterbitkan di dalam sisipan Mega, Utusan Malaysia). Kalau kawan2 di Australia baca artikel ni, mesti kata "ala cerita ni sudah basilah". apa kan dayaku, janji maksud artikel aku itu sampai ke tatapan umum, walaupun lambat. Artikel ini aku tulis bukan semata-mata teruja dengan usaha Poh, tapi teruja juga dengan nilai estetika makanan ala Malaysia yang 'kena' dengan lidah masyarakat dunia, secara spesifiknya masyarakat di bumi Kanggaroo ini. Nilaikanlah maksud artikel aku ini berdasarkan tanggapan anda sendiri.
**********************************
Fenomena Poh Ling Yeow dan Masakan Malaysia di Australia
Nama Poh Ling Yeow , mungkin begitu asing di Malaysia , tetapi tidak di Australia mutakhir ini. Nama gadis berusia 35 tahun dan berbangsa Cina yang lebih dikenali sebagai Poh ini , telah meniti dari bibir ke bibir masyarakat di sini hasil kejayaannya menjadi naib juara progam ‘MasterChef Australia’ yang julung-julung kali diadakan di sini baru-baru ini. MasterChef Australia merupakan pertandingan masakan berkonsepkan realiti tv yang diadaptasi daripada versi MasterChef di United Kingdom. Dengan berteraskan kepada kepelbagaian tema masakan dan resipi , program ini berjaya menarik minat 7500 peserta dari seluruh Australia . Ironinya , para peserta yang diambil menyertai program ini majoritinya bukanlah berlatarbelakangkan kerjaya sebagai tukang masak profesional atau chef. Namun , rata-rata para peserta pertandingan ini menunjukkan kebolehan memasak yang mengagumkan dan memikat hati para juri profesional.
Nama Poh Ling Yeow , mungkin begitu asing di Malaysia , tetapi tidak di Australia mutakhir ini. Nama gadis berusia 35 tahun dan berbangsa Cina yang lebih dikenali sebagai Poh ini , telah meniti dari bibir ke bibir masyarakat di sini hasil kejayaannya menjadi naib juara progam ‘MasterChef Australia’ yang julung-julung kali diadakan di sini baru-baru ini. MasterChef Australia merupakan pertandingan masakan berkonsepkan realiti tv yang diadaptasi daripada versi MasterChef di United Kingdom. Dengan berteraskan kepada kepelbagaian tema masakan dan resipi , program ini berjaya menarik minat 7500 peserta dari seluruh Australia . Ironinya , para peserta yang diambil menyertai program ini majoritinya bukanlah berlatarbelakangkan kerjaya sebagai tukang masak profesional atau chef. Namun , rata-rata para peserta pertandingan ini menunjukkan kebolehan memasak yang mengagumkan dan memikat hati para juri profesional.
Juri yang dilantik dalam program ini bukanlah calang-calang individu. Tiga juri tetap iaitu Chef George Calombaris , Chef Gary Mehigan dan pengkritik makanan terkenal Matt Preston , di samping beberapa chef undangan dari dalam mahupun dari luar Australia , menjadi penentu hidup mati para peserta dalam program ini. Pemenang edisi sulung MasterChef ini menerima habuan wang tunai AUD100 ribu , selain peluang belajar memasak bersama-sama chef terkemuka di seluruh Australia , serta mempunyai kolum tetap dalam majalah masakan terhebat di sini.
Poh , yang dilahirkan di Kuala Lumpur pada tahun 1973 , berhijrah mengikut keluarganya untuk bermastautin di South Australia sejak dia berumur 9 tahun. Poh bukanlah seorang chef , tetapi merupakan seorang pelukis yang cukup berjaya di Australia . Menurut Poh , motivasi yang mendorongnya untuk menyertai pertandingan MasterChef ini adalah kerana sebelum ini dia berasa seperti kehilangan ‘identiti dan budaya Malaysia’ sejak berhijrah ke Australia. Untuk itu , dia cuba untuk menyuburkannya kembali. Poh yakin bahawa masakanlah medium tunggal yang membolehkan dirinya mengenali dan mengekalkan kembali identiti dan budaya Malaysia yang diwarisinya itu. Dengan cara menyertai pertandingan MasterChef ini , dia akan lebih bersungguh-sungguh ‘mengorek’ rahsia resipi masakan ala Malaysia terutamanya daripada ibu dan makciknya yang turut berhijrah ke sini.
Perkara yang membanggakan penulis bahkan beribu-ribu lagi rakyat Malaysia yang mengikuti program MasterChef Australia ini adalah , Poh seakan-akan menjadi duta negara kita kerana tidak segan silu dan bersungguh-sungguh memperkenalkan menu dan resipi masakan berasaskan Malaysia dalam pertandingan ini. Beberapa jenis masakan yang ‘berkonsepkan’ Malaysia seperti nasi ayam , roti jala , martabak , pengat ubi keledek , otak-otak , karipap , nasi lemak , sambal petai dan lain-lain lagi merupakan antara percubaan berani yang diketengahkan Poh dalam pertandingan ini.
Penulis pada awalnya bersikap agak skeptikal apabila memikirkan jangkaan komen para juri yang sememangnya ‘sebati berlidahkan masakan ala Eropah’ seperti masakan Itali , Perancis dan Greek terhadap percubaan masakan Poh. Tetapi , perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Para juri terpikat dan memuji keenakan setiap resipi ala Malaysia ciptaan Poh sehingga memberikan gelaran ‘Poh Yang Agung’ kepada gadis kecil molek ini. Walaupun tidak berjaya menggondol tempat pertama dalam pertandingan MasterChef ini , Poh telah membuka mata kepala ramai pihak di Australia bahawa masakan Malaysia mempunyai kelasnya yang tersendiri dan setanding dengan masakan negara-negara lain di peta dunia. Bagi penulis Poh adalah juara yang sebenar-benarnya bagi seluruh rakyat Malaysia di sini!
Pada hemat penulis , terdapat beberapa intipati menarik daripada kisah kejayaan Poh ini. Pertamanya , penulis yakin ramai yang teruja untuk melihat berkembangnya program realiti tv ‘hiburan dan bermaklumat’ yang serupa disiarkan di televisyen Malaysia . Jika dibandingkan dengan kebanyakan rancangan realiti tv tanahair , program sebegini sangatlah kurang , namun sebenarnya berupaya memberikan pengetahuan yang berguna dan berfaedah. Para peserta pertandingan masakan ini mungkin nanti berpeluang menambahkan kemahiran memasak secara profesional dan kelak menceburi industri masakan secara serius. Para penonton pula bukan sekadar berpeluang mengundi peserta kesayangan , atau berendam air mata melihat peserta pilihan tersingkir daripada pertandingan , malah berpeluang menterjemahkan apa yang ditonton di televisyen ke dalam periuk dan kuali di rumah mereka sendiri.
Keduanya , sudah ramai ‘pakar memasak’ atau chef yang telah berjaya mengharumkan nama Malaysia di pentas dunia. Baru-baru ini Redzuawan Ismail atau Chef Wan telah menerima anugerah Celebrity Chef terbaik di dunia bagi tahun 2009 di Gourmans Award kerana kehebatannya dalam industri masakan ini. Selain Chef Wan , (sekadar menamakan beberapa individu) Chef Florence Tan , Chef Ismail , Chef Kamarul , Chef Liza Zainol dan lain-lain begitu gigih menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mempromosikan masakan Malaysia. Begitu juga hidangan makanan di hotel-hotel bertaraf bintang di Malaysia dan di luar negara yang banyak mengetengahkan masakan berkonsepkan Malaysia yang memikat cita rasa masyarakat global. Inilah antara faktor paling berkesan dalam menarik minat para pelancong dari luar negara untuk bertandang dan bercuti di Malaysia . Ia sekali gus mampu merancakkan ekonomi negara dan memajukan sektor pelancongan tempatan.
Ketiganya , medium masakan dan makanan ini telah sekian lama menyerlahkan betapa Malaysia mempunyai identiti yang bersifat ‘warna-warni’ hasil ramuan rempah ratus dan resipi warisan pelbagai bangsanya. Namun , ia tetap berhasil mewujudkan keharmonian dan perpaduan yang sukar diperoleh di mana-mana negara lain di seluruh dunia. Tidak sukar untuk berjumpa sebuah kedai makan atau restoran di Malaysia yang dikunjungi pelanggan pelbagai bangsa saban hari. Tidak juga menjadi sesuatu yang pelik jika bangsa yang berbeza mampu memasak dan menjual menu makanan bangsa lain dan mendapat sambutan yang cukup hangat. Inilah antara kelebihan masyarakat Malaysia , yang sangat-sangat dicemburui oleh kebanyakan masyarakat dunia.
Sebagai kesimpulannya , bagi penulis penangan masakan ala Malaysia oleh Poh Ling Yeow sememangnya telah mewujudkan fenomena yang tersendiri di Australia ini. Begitu juga , seiring dengan populariti masakan Poh , identiti unik Malaysia yang tak akan lekang dek panas dan tak akan lapuk dek hujan turut sama menjadi popular dan menjadi buah mulut masyarakat Australia .
********************
Perkara yang membanggakan penulis bahkan beribu-ribu lagi rakyat Malaysia yang mengikuti program MasterChef Australia ini adalah , Poh seakan-akan menjadi duta negara kita kerana tidak segan silu dan bersungguh-sungguh memperkenalkan menu dan resipi masakan berasaskan Malaysia dalam pertandingan ini. Beberapa jenis masakan yang ‘berkonsepkan’ Malaysia seperti nasi ayam , roti jala , martabak , pengat ubi keledek , otak-otak , karipap , nasi lemak , sambal petai dan lain-lain lagi merupakan antara percubaan berani yang diketengahkan Poh dalam pertandingan ini.
Penulis pada awalnya bersikap agak skeptikal apabila memikirkan jangkaan komen para juri yang sememangnya ‘sebati berlidahkan masakan ala Eropah’ seperti masakan Itali , Perancis dan Greek terhadap percubaan masakan Poh. Tetapi , perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Para juri terpikat dan memuji keenakan setiap resipi ala Malaysia ciptaan Poh sehingga memberikan gelaran ‘Poh Yang Agung’ kepada gadis kecil molek ini. Walaupun tidak berjaya menggondol tempat pertama dalam pertandingan MasterChef ini , Poh telah membuka mata kepala ramai pihak di Australia bahawa masakan Malaysia mempunyai kelasnya yang tersendiri dan setanding dengan masakan negara-negara lain di peta dunia. Bagi penulis Poh adalah juara yang sebenar-benarnya bagi seluruh rakyat Malaysia di sini!
Pada hemat penulis , terdapat beberapa intipati menarik daripada kisah kejayaan Poh ini. Pertamanya , penulis yakin ramai yang teruja untuk melihat berkembangnya program realiti tv ‘hiburan dan bermaklumat’ yang serupa disiarkan di televisyen Malaysia . Jika dibandingkan dengan kebanyakan rancangan realiti tv tanahair , program sebegini sangatlah kurang , namun sebenarnya berupaya memberikan pengetahuan yang berguna dan berfaedah. Para peserta pertandingan masakan ini mungkin nanti berpeluang menambahkan kemahiran memasak secara profesional dan kelak menceburi industri masakan secara serius. Para penonton pula bukan sekadar berpeluang mengundi peserta kesayangan , atau berendam air mata melihat peserta pilihan tersingkir daripada pertandingan , malah berpeluang menterjemahkan apa yang ditonton di televisyen ke dalam periuk dan kuali di rumah mereka sendiri.
Keduanya , sudah ramai ‘pakar memasak’ atau chef yang telah berjaya mengharumkan nama Malaysia di pentas dunia. Baru-baru ini Redzuawan Ismail atau Chef Wan telah menerima anugerah Celebrity Chef terbaik di dunia bagi tahun 2009 di Gourmans Award kerana kehebatannya dalam industri masakan ini. Selain Chef Wan , (sekadar menamakan beberapa individu) Chef Florence Tan , Chef Ismail , Chef Kamarul , Chef Liza Zainol dan lain-lain begitu gigih menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mempromosikan masakan Malaysia. Begitu juga hidangan makanan di hotel-hotel bertaraf bintang di Malaysia dan di luar negara yang banyak mengetengahkan masakan berkonsepkan Malaysia yang memikat cita rasa masyarakat global. Inilah antara faktor paling berkesan dalam menarik minat para pelancong dari luar negara untuk bertandang dan bercuti di Malaysia . Ia sekali gus mampu merancakkan ekonomi negara dan memajukan sektor pelancongan tempatan.
Ketiganya , medium masakan dan makanan ini telah sekian lama menyerlahkan betapa Malaysia mempunyai identiti yang bersifat ‘warna-warni’ hasil ramuan rempah ratus dan resipi warisan pelbagai bangsanya. Namun , ia tetap berhasil mewujudkan keharmonian dan perpaduan yang sukar diperoleh di mana-mana negara lain di seluruh dunia. Tidak sukar untuk berjumpa sebuah kedai makan atau restoran di Malaysia yang dikunjungi pelanggan pelbagai bangsa saban hari. Tidak juga menjadi sesuatu yang pelik jika bangsa yang berbeza mampu memasak dan menjual menu makanan bangsa lain dan mendapat sambutan yang cukup hangat. Inilah antara kelebihan masyarakat Malaysia , yang sangat-sangat dicemburui oleh kebanyakan masyarakat dunia.
Sebagai kesimpulannya , bagi penulis penangan masakan ala Malaysia oleh Poh Ling Yeow sememangnya telah mewujudkan fenomena yang tersendiri di Australia ini. Begitu juga , seiring dengan populariti masakan Poh , identiti unik Malaysia yang tak akan lekang dek panas dan tak akan lapuk dek hujan turut sama menjadi popular dan menjadi buah mulut masyarakat Australia .
********************
p/s: Secara peribadi, Chef Julieana Mangsor(chef aku seumur hidup) juga yang sedap masakannya!
0 comments:
Post a Comment