Friday, August 14, 2009

darihal kerengga dan kepala koloni mereka
arakian tersebutlah kisah seekor ketua masyarakat kerengga di sebuah perkampungan kerengga yang sekian lama telah dinobat sebagai kepala koloni. kepala koloni ini pandai serba-serbi, dari mentakrif hingga mentaakul, waima begitu hebat juga dalam bab-bab menghukum dan menghakam. Kepala Koloni jadi sumber rujukan, jadi sumber panduan, jadi sumber inspirasi, disanjung, dijulang, dijunjung, ditatang, disayang, dicinta, dan dinobat sebagai kerengga agung, mengatasi agungnya kepala-kepala lain dalam koloni kerengga tersebut, dan koloni kerengga-kerengga lain. hebatnya Kepala Koloni ni sampai apa dia cakap, semua kerengga percaya dan jadikan pedoman, jadikan fatwa! hatta, Kepala Koloni tersengaja kentut di khalayak pun dijadikan satu 'panduan gaya hidup' oleh kerengga-kerengga sekalian.

Tersebutlah jua kisah yang Kepala Koloni dan suku-sakat koloni kerengga di perkampungan kerengga itu berbaik-baik dengan semut merah, anai-anai, semut hitam, dan segala semut-semut yang kuat dan tak kuat membentuk satu 'persatuan serangga melata' yang mereka rasa cukup utuh, cukup ampuh untuk melawan mara bahaya 'kerengga gergasi' yang diketahui agak kuat berbanding koloni-koloni kerengga, semut dan seisi nusa kerengga di lapangan jajahan negara kerengga. Tapi, bukan semua semut dan koloni kerengga Kepala Koloni ini dapat sekepala sepanjang masa. selalu jualah 'antenna2' atau sesungut sesama mereka berlaga-lagaan bukan tanda perikatan silaturrahmi, tapi kerana berlaga-lagaan tanda tidak puas hati. Yang Kepala Koloni nak jadi ketua, semut merah tak suka. yang semut hitam nak jadi ketua, anai-anai membangkang. akhirnya ketua sesama ahli 'persauan serangga melata' jadi banyak..banyak kerana setiap koloni rasa ketua mereka lebih layak jadi ketua. maka presiden persatuan serangga melata punyai belasan presiden gara-gara presiden dilantik ahli koloni sendiri (ada juga presiden melantik diri sendiri, hehehe..ape punya ketua serangga daaa...).

tapi, nampak gayanya mutakhir, persatuan serangga melata ni nampak memang kuat. kalau disergahnya 'koloni kerengga gergasi', kira melatah 3-4 hari jugaklah kerengga-kerengga gergasi seisi koloni. hatta bergegar gempita jua barang seminggu dua, gempar dengan sergahan persatuan serangga melata. Tapi, entah kenapa kerengga gergasi tak mahu membalas, seperti mana biasa..terus berdiam, paling-palingpun cuma menghunus 'antena gergasi' mereka ke langit, memberi petanda kepada musuh mereka agar 'jangan melampau batas seh!'. Itu saja..

maka, dek kerana sudah rasa kuat, persatuan serangga melata sudah naik syehh. dirasakan persatuan dan ahli-ahli seisi koloni-koloni cukup mantap 'perpaduan dan kesatuannya', ibarat seberkas lidi yang tak boleh nak dipatah-patah! tapi bukan mudah. tak semua serangga makan benda sama, punya selera yang serupa. ada serangga suka makan gula, ada serangga suka makan serangga. kalau koloni-koloni persatuan nak kongsi selera yang sama...aiyaaaaa sampai kiamat tak jadi cerita. payah.

Berbalik kepada Kepala Koloni kerengga ni tadi, nampak gayanya dah jadi 'semacam'. maklumla, ikut kata-kata bijak pandai kerengga dalam bidang psikologi, kerengga yang semakin tua ni, perangai dia akan kembali jadi perangai kerengga budak-budak. jadi over-matured sehingga sifatnya jadi keanak-anakan. tak waras, tak rasional. Nak dijadikan cerita adalah seekor suku sakat ketua busut anai-anai yang sudah lompat pagar sarang kerengga, dan gegarkan rumah permaisuri kerengga, sampai jatuh telur-telur kerengga yang nak menetas..mati bergelimpangan dalam salutan telur-telurnya sebelum sempat menghembus nafas pertama ke dunia kerengga yang fana ini. ehh, tak kena serang ke dengan kerengga-kerengga lain? pasti tidak!!!!!! kenapa tidak? manakan tidak, kerengga-kerengga askar, waima kerengga-kerengga biase dah siap-siap nak hunus sepit dan antenna untuk 'jahanamkan' si anai-anai seekor ni....tapi Kepala Koloni sudah sound baaaeeekkkkk punya "tak apalah dia tak sengaja, dia tak tauuuuu dalam sarang kita tu ada banyak telur..maafkanla diaaaaa". aiyyaa??

Sebilangan kerengga dalam koloni Kepala Koloni naik hairan. dulu seingat mereka, 2-3 kali ketua-ketua koloni kerengga gergasi datang ke muka pintu sarang mereka sekadar nak sebut 'hello' dan bertanya khabar, tapi habis disepak terajang jatuh menyembah bumi dek kerengga-kerengga kerana 'diarah' dan 'difatwakan' oleh Kepala Koloni untuk 'tidak jawab salam hello itu; dan perang kerengga gergasi tu habis-habisan. apa sudah jadi...? nak ikutkan, kerengga gergasi dengan koloni mereka sama saja ejaannya K.E.R.E.N.G.G.A? banding dengan A.N.A.I.-.A.N.A.I, yang sama huruf A dan N saje? sebilangan kerengga dalam koloni pun naik serabut. penat je permaisuri menetaskan telur-telur..akhirnya, telur-telur yang binase terpaksa dibuat telur goreng saja..setidak-tidaknya boleh bagi manfaat kat koloni kerengga sedia ada.

Itu sebabnya, sebilangan kerengga terfikir (tapi tak berani nak cakap kat khalayak kerengga) yang Kepala Koloni ni macam dah 'tak betul'. Ikutkan gaya, nak diganyang-ganyaaaaanggggnya anai-anai sialan tu tadi..perosak keharmonian koloni kerengga, tapi kalau dah Kepala Koloni kata anai-anai tu tak sengaja, tak arif tentang peraturan koloni kerengga..alamat kena tunduk dan patuh sajala...lepas niiiiiiii kalau anai-anai tu datang lagi..kena bersopan santun jualah lagak dan gaya penerimaan kerengga-kerengga seisi koloni, walaupun anai-anai tu datang nak hempuk antenna-antenna warga kerengga waima antenna Kepala Koloni sekalipun! Jadilah koloni kerengga ini, koloni bacul, koloni 'tak apa' dalam hal diserang secara 'baik; dek anai-anai, dek semut merah, dek mana-mana serangga sekalipun kerana Kepala Koloni nak jaga hal-hal kesatuan serangga melata....tapi, dalam hal kerenga gergasi...aaaaa itu pantang...pantanggggggg sangat2.. tidakkan pernah sebulu walaupun sama ejaan k.e.r.e.n.g.g.a. haiii...nasiblah kau wahai Kepala Koloni kerengga, dan kerengga-kerengga sekalian. bukan salah permaisuri bertelur! itu mungkin salah Kepala Koloni, yang kau semua kata TAK PERNAH SALAH!


nasib badan kaulah wahai kerengga-kerengga (yang dicemburui sesetengah manusia kerana
bentuk badanmu yang ramping..hehehe).

p/s: ceritera kerengga ini tidak ada kait-mengait dengan mana-mana kerengga sekalipun di dunia ini hatta binatang-binatang atau manusia lain. ia tidak ada kaitan dengan kerengga yang masih hidup atau yang sedang nak mati atau yang sudah mati. sekadar hiburan yang tak sesuai untuk tatapan sesiapa yang tak rasional.

(the above picture of ANT is courtesy of Jonny Goldstein, thanks mate!)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails