Sudah beberapa hari kami terpisah. Masih jua tak luput rasa sayu dan sepi aku di Waterdale Rd ni. Terima kasih buat rakan2 yang sedaya upaya membantu menghilangkan kesunyian aku. Hairil, Isma, Zafiri, En. Din, Kak Gee, Abg Jai, Kak Fizah Queensland, Kak Azni, Abg Lan, Kak Azwan, dan lain2 yang tak tersebut di sini. Terima kasih kerana sudi mengisi waktu2 senggang aku dan sudi mengajak aku memecah 'privacy' di rumah anda semua dengan program memenuhkan perut, dan mengeratkan silaturrahim.
Monday, October 26, 2009
Terubatlah sikit rindu
nukilan neezam at 8:30 PM 0 comments
Labels: ngocoh di alam maya
Thursday, October 22, 2009
SUNYI di 14 Waterdale Road, Bundoora
nukilan neezam at 9:11 PM 0 comments
Labels: ngocoh di alam maya
Wednesday, October 21, 2009
PERPISAHAN
Esok pagi2 buta, Julie dan anak2 kami akan berangkat pulang ke Malaysia menaiki pesawat Air Asia D72723 dari Melbourne ke LCCT jam 0145. Kepulangan orang2 tercinta aku nih adalah untuk meraikan hari perkahwinan seseorang yang penting bagi isteri aku. Tinggallah aku seorang di bumi Bundoora meneruskan perjuangan pelajaranku. Perasaan bercampur baur, manakan tidak, tak pernah akan terpisah selama ini (1-2 bulan), asyik berkepit je ke sana ke mari sejak mula berkahwin. Apa kan daya, aku akan ke Surabaya pada tarikh yang hampir sama dengan manusia tersebut. Jadi sememangnyalah aku takkan balik ke Malaysia untuk occasion yang special bagi bini aku nih.
nukilan neezam at 7:39 AM 0 comments
Labels: ngocoh di alam maya
Thursday, September 10, 2009
SALAM PERANTAUAN 1430H
http://www.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=salam_perantauan2009&pub=salam_perantauan2009&y=2009&dt=0910&sec=Album&pg=keluarganeezammelbourneaustralia.html
nukilan neezam at 7:45 AM 0 comments
Wednesday, September 9, 2009
Poh Ling Yeow bukan girlfriendku!
Nama Poh Ling Yeow , mungkin begitu asing di Malaysia , tetapi tidak di Australia mutakhir ini.


Perkara yang membanggakan penulis bahkan beribu-ribu lagi rakyat Malaysia yang mengikuti program MasterChef Australia ini adalah , Poh seakan-akan menjadi duta negara kita kerana

Penulis pada awalnya bersikap agak skeptikal apabila memikirkan jangkaan komen para juri yang sememangnya ‘sebati berlidahkan masakan ala Eropah’ seperti masakan Itali , Perancis dan Greek terhadap percubaan masakan Poh. Tetapi , perkara yang berlaku adalah sebaliknya. Para juri terpikat dan memuji keenakan setiap resipi ala Malaysia ciptaan Poh sehingga memberikan gelaran ‘Poh Yang Agung’ kepada gadis kecil molek ini. Walaupun tidak berjaya menggondol tempat pertama dalam pertandingan MasterChef ini , Poh telah membuka mata kepala ramai pihak di Australia bahawa masakan Malaysia mempunyai kelasnya yang tersendiri dan setanding dengan masakan negara-negara lain di peta dunia. Bagi penulis Poh adalah juara yang sebenar-benarnya bagi seluruh rakyat Malaysia di sini!

Pada hemat penulis , terdapat beberapa intipati menarik daripada kisah kejayaan Poh ini. Pertamanya , penulis yakin ramai yang teruja untuk melihat berkembangnya program realiti tv ‘hiburan dan bermaklumat’ yang serupa disiarkan di televisyen Malaysia . Jika dibandingkan dengan kebanyakan rancangan realiti tv tanahair , program sebegini sangatlah kurang , namun sebenarnya berupaya memberikan pengetahuan yang berguna dan berfaedah. Para peserta pertandingan masakan ini mungkin nanti berpeluang menambahkan kemahiran memasak secara profesional dan kelak menceburi industri masakan secara serius. Para penonton pula bukan sekadar berpeluang mengundi peserta kesayangan , atau berendam air mata melihat peserta pilihan tersingkir daripada pertandingan , malah berpeluang menterjemahkan apa yang ditonton di televisyen ke dalam periuk dan kuali di rumah mereka sendiri.
Keduanya , sudah ramai ‘pakar memasak’ atau chef yang telah berjaya mengharumkan nama Malaysia di pentas dunia. Baru-baru ini Redzuawan Ismail atau Chef Wan telah menerima anugerah Celebrity Chef terbaik di dunia bagi tahun 2009 di Gourmans Award kerana kehebatannya dalam industri masakan ini. Selain Chef Wan , (sekadar menamakan beberapa individu) Chef Florence Tan , Chef Ismail , Chef Kamarul , Chef Liza Zainol dan lain-lain begitu gigih menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mempromosikan masakan Malaysia. Begitu juga hidangan makanan di hotel-hotel bertaraf bintang di Malaysia dan di luar negara yang banyak mengetengahkan masakan berkonsepkan Malaysia yang memikat cita rasa masyarakat global. Inilah antara faktor paling berkesan dalam menarik minat para pelancong dari luar negara untuk bertandang dan bercuti di Malaysia . Ia sekali gus mampu merancakkan ekonomi negara dan memajukan sektor pelancongan tempatan.
Ketiganya , medium masakan dan makanan ini telah sekian lama menyerlahkan betapa Malaysia mempunyai identiti yang bersifat ‘warna-warni’ hasil ramuan rempah ratus dan resipi warisan pelbagai bangsanya. Namun , ia tetap berhasil mewujudkan keharmonian dan perpaduan yang sukar diperoleh di mana-mana negara lain di seluruh dunia. Tidak sukar untuk berjumpa sebuah kedai makan atau restoran di Malaysia yang dikunjungi pelanggan pelbagai bangsa saban hari. Tidak juga menjadi sesuatu yang pelik jika bangsa yang berbeza mampu memasak dan menjual menu makanan bangsa lain dan mendapat sambutan yang cukup hangat. Inilah antara kelebihan masyarakat Malaysia , yang sangat-sangat dicemburui oleh kebanyakan masyarakat dunia.
Sebagai kesimpulannya , bagi penulis penangan masakan ala Malaysia oleh Poh Ling Yeow sememangnya telah mewujudkan fenomena yang tersendiri di Australia ini. Begitu juga , seiring dengan populariti masakan Poh , identiti unik Malaysia yang tak akan lekang dek panas dan tak akan lapuk dek hujan turut sama menjadi popular dan menjadi buah mulut masyarakat Australia .
********************
nukilan neezam at 9:59 AM 0 comments
Labels: newspaper articles